Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Deviza opciók

Opciós kereskedés bemutatása

Az opció a tőzsde és a devizapiac világában az egyik legbonyolultabb, és ezáltal a legsokoldalúbban használható és talán a legjobb kockázat/hozam aránnyal rendelkező instrumentum.

Amikor opciókkal kereskedünk, akkor elsősorban nem magával a termékkel, hanem annak eladására/vételére szóló jogokkal kereskedünk.

Az opciók típusai

Az opciós jog természetesen nem örökre szól: az opciónak mindig van egy lejárata. Ezen lejáratot követően az opciós jog megvásárlójának (long) a joga elveszik, és az opció eladójának (short) sincs többé kötelezettsége.

Az opciók esetében attól függően, hogy az opciós jogot megvásárló (long) fél mikor élhet a jogával, beszélhetünk:

  • amerikai típusú opcióról, amikor az opciós jog vevője az opció megvásárlásának napjától a lejáratig bármikor élhet vételi, vagy eladási jogával, ha az árfolyam számára kedvezően alakul (a kötés időpontjától számítva a lejáratig bármikor lehívható).
  • európai típusú opcióról, amikor kizárólag a lejárat napján, tehát sem előtte, sem utána nem élhet a jogával az opciót megvásárló fél.

Az eQTRADER kereskedési rendszerünkben kizárólag európai típusú opciók köthetőek, így a továbbiakban kizárólag ilyenekkel foglalkozunk. Mivel az amerikai típusú opcióknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy lejárat előtt lehívják, vagyis az opció vevője nagyobb eséllyel nyerhet, így ez a fajta opció drágább, mint az európai típusú. Az európai típusú opciónál egyáltalán nem biztos, hogy éppen a lejárat napján lesz nyereséges, ezért olcsóbb.

Az opció eredménye

Az opció eredményének számításához nézzük meg első lépésben, hogy mikor fog élni az opciós joggal az opció vevője. Természetesen akkor, ha az megéri neki.
Alapszabályként elmondhatjuk, hogy akkor éri meg az opciós joggal élni, ha az opciós árat érvényesítve olcsóbban tudunk venni vagy drágábban tudunk eladni a piaci árnál. Ekkor az opciónk értéke ún. „in the money” (ITM). Amennyiben opciónk veszteséges, amikor nem élünk az opciós joggal, akkor az opciónk értéktelen, „out of the money” (OTM). Ha viszont éppen pénzünknél vagyunk, azaz se nem nyereséges, se nem veszteséges, akkor az opció értéke „at the money” (ATM).

  • vételi opció esetén akkor éri meg lehívni az opciót, ha az éppen aktuális spot ár magasabb, mint az opciós ár (strike), hiszen ekkor az opciós áron (strike) megvesszük a terméket, de annál drágábban adhatjuk el a spot piacon.
  • eladási opció esetén akkor éri meg lehívni az opciót, ha az éppen aktuális spot ár alacsonyabb, mint az opciós ár (strike), hiszen ekkor az opciós áron (strike) eladjuk a terméket, de annál olcsóbban vesszük meg a spot piacon.

Az opciós kereskedés kondíciói az eQTRADER-ben

A QUAESTOR-nál csak ún. európai típusú opció köthető, amelyet a lejárati nap előtt nem lehet lehívni. Az opciót bármikor el lehet adni, ekkor az árjegyző hívja le, vagy adja tovább. 

Cégünk az opciós kereskedéshez élő árfolyamot kínál, s nem avatkozik bele az árképzésbe.

Az opciókkal történő kereskedés jutalékmentes, kivéve, ha Ön a kondíciós listában megjelölt jutalékmentes kötéshatár alatti kötési mennyiséget választja (ld. kondíciós tábla)

Azokat az opciókat, melyek nyereségesek a lejárat napján (angolul In The Money - ITM opciók) azokat new york-i idő szerint 10:00-kor automatikusan lehívják (magyar idő szerint 16:00). Azokat, az opciókat, amelyek nem nyereségesek (angolul Out of The Money - OTM opciók), azokat nem hívják le, s a prémiumot, vagyis az opciós díjat értelemszerűen elbukjuk.

Az opció lehívásakor általában átkonvertálják az ügyletet egy nyitott spot pozícióvá, melynek a nyitó ára az opció kötési ára (strike) lesz.

Az opció lehívása előtt legfeljebb 1 órával Ön még választhat, hogy egy nyitott spot pozíciót szeretne kapni (lehívási módszer: spot) és megtartani, vagy megbízza az árjegyző bankot, hogy az opció lejáratakor a megnyíló spot ügylet középárfolyamán zárja is le a pozíciót (lehívási módszer: cash) egy ellentétes ügylettel (square).

Ha Ön a spot pozíciót választja, akkor azt Önnek kell manuálisan lezárnia, s ezzel további kockázatot vállal. Azzal viszont, hogy további kockázatot vállal, vagyis nyitott spot devizaügylettel rendelkezik, úgy megfelelő alapletétet is kell képeznie, ami már magához a spot ügylethez kell. A spot lehívásos opció fedezeti igénye ezért értelemszerűen magasabb, mint a cash lehívású opció fedezeti igénye.

A lejárt, lezárt opció eredményének elszámolása már magyar idő szerint a devizapiaci clearing idején 23:00-kor történik aznap, amikor azt lezárják.

Ha Ön a készpénzes lehívást választotta, akkor az opciós díjon felül nem kell a spot ügylethez megfelelő fedezetet is biztosítania, mert az árjegyző ebben az esetben a megnyíló spot pozíciót azonnal egy ellentétes ügylettel le is zárja. Tehát, ha a készpénzes lehívási módszert választjuk, az nem azt jelenti, hogy készpénzben, devizában kifizeti nekünk az árjegyző az opció értékét, hanem ugyanúgy átkonvertálja a pozíciónkat egy spot pozícióvá, de már egy ellentétes ügylettel azonnal le is zárja.

Ha Ön a spot ügyletté konvertálást választotta, akkor az adott devizapár spot kereskedési feltételeinek megfelelő fedezetet kell képeznie a számlán.

Amikor Ön opciót vásárol, akkor az első, amit ki kell fizetnie, az csak maga az opciós díj (vagyis a prémium), mely a tárgynapot követő második kereskedési napon (T+2) kerül levonásra az Ön számlájáról. A fenti képen látható, hogy ez az ún. "premium date".

Az opció díja, vagyis a prémium, függ attól, hogy ki milyen időtávra köt és attól is, hogy az opció kötési ára, milyen messze van a piaci ártól.

  • Minél távolabbi időpontra, vagy határidőre kötünk, annál nagyobb a volatilitás, annál nagyobb az elmozdulás lehetősége, ill. a bizonytalanság, ezért egyre drágább az opció.
  • Minél közelebb van az opció kötési ára a piaci árhoz, annál drágább az opció, hiszen nagyobb a valószínűsége is annak, hogy a legkisebb elmozdulásnál már nyereséges opcióval rendelkezünk.

Az opció kötési ára és a lejárati nap tetszőlegesen módosítható (egy forward ügyletnél például el kell fogadnunk azt a kötési árat, amelyet az árjegyző kínál, az opciónál nem).

A kereskedési ablakban fel van tüntetve, hogy az opció értéke mely árfolyamszinten nulla (breakeven price), vagyis mely árfolyamnál kerestük meg az opció díját.

Hogy kell értelmeznünk az opció BID-ASK oldalát?

  • Ha "Vanilla Call" az opció típusa, akkor az ASK gomb lenyomásával LONG CALL opciónk lesz, a BID gomb lenyomásával SHORT CALL opciónk nyílik.
  • Ha "Vanilla Put" az opció típusa, akkor az ASK gomb lenyomásával LONG PUT, a BID gomb lenyomásával SHORT PUT opciónk lesz.

A CALL opció vételével az árfolyam emelkedésére, a PUT opció vételével az árfolyam esésére számítunk, általában hosszabb távon. Tehát az opciót nem egy-két napra, hanem legalább jó pár hétre, de általában több hónapra kötik.

Cégünk javasolja, hogy ha ügyfeleink tehetik, kerüljék az opció eladását (más néven az opció kiírást), vagyis a SHORT PUT és a SHORT CALL opciókat, mert azok vesztesége korlátlan lehet.

Amennyiben ügyfelünk magánszemély és nem fedezeti, hanem csak spekulációs céllal szeretne opcióval kereskedni, akkor opciót csak és kizárólag vásároljon, vagyis a LONG CALL és a LONG PUT opciókat javasoljuk.

Az opció ára, vagyis a prémium fel van tüntetve a kereskedési ablakban. Hogyan kell ezt értelmezni?

EUR/USD devizapárnál 0,0314-es vételi ár, azt jelenti, hogy 314 pip-be (100.000 x 0,0314 = 3140 USD-be) kerül annak a jognak a megvétele, hogy a lejáratkor, július 18-án egy EUR/USD long pozícióval rendelkezhessünk 1,44-es beszállóval. (LONG CALL).

EUR/HUF devizapárnál a 3,56-os vételi ár azt jelenti, hogy 356 pip-be (100.000 x 3,56 = 356.000 HUF-ba) kerül most annak a jognak a megvétele, hogy a lejáratkor, 3 hónap múlva, július 18-án egy EUR/HUF short pozícióval rendelkezhessünk 267,25-ről. (LONG PUT)