Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Hazai határidős indexek

I. MI AZ A HATÁRIDŐS RÉSZVÉNYINDEX ÜGYLET?

A határidős részvényindexek az egyik legnépszerűbb határidős termékek, hiszen az azonnali (prompt) piacon meg nem található, de egy-egy értéktőzsde egészének mozgását mutató indikátorra tudunk kereskedni. Határidős részvényindex ügylet esetén egy adott részvényindex értékének változására kereskedhet meghatározott mennyiség (kontraktus) vásárlásával és/vagy eladásával, előre meghatározott lejárattal.

A QUAESTOR Csoport a hazai részvénypiac legnagyobb részvényeinek mozgását reprezentáló BUX indexre valamint a kisebb részvények árfolyam-alakulását lekövető BUMIX indexre biztosít határidős ügyleteket.

II. KINEK AJÁNLJUK?

A hazai határidős részvényindexeket ajánljuk mindazok számára, akik a hazai értéktőzsde egészének mozgására szeretnének kereskedni, de nem szeretnének ehhez költségesen egy sok részvényből álló portfoliót kialakítani, és azokat az adott index súlyához igazítani. Különösen ajánljuk azok számára, akik napon belül (day trade) illetve akik rövid távon (swing trade) kereskednek. A jelentős tőkeáttétel miatt a határidős ügyleteket kizárólag azon Ügyfeleink számára ajánljuk, akik a prompt részvénypiacokon, a devizapiacon vagy a CFD termékekkel már legalább egy éve aktívan kereskednek.

III. MIRE VAN SZÜKSÉG HOZZÁ?

III.1. AMIRE MINDEKÉPPEN SZÜKSÉG VAN

A kereskedéshez érvényes számlaszerződéssel, határidős keretszerződéssel és megfelelő forint fedezettel és/vagy értékpapír fedezettel kell rendelkeznie. A hazai határidős részvényindexeket már 500 000 forintos összegtől javasoljuk. 

III.2. AMIT AJÁNLUNK

A kereskedéshez ajánljuk még Önnek, hogy 

 • rendelkezzen Internet eléréssel és a WebBróker® segítségével Ön néhány gombnyomással megkötheti ügyleteit
 • fizessen elő WebBróker® számlája mellé a valós idejű (real-time) tőzsdei adatokra
 • vegyen részt a QUAESTOR ingyenes tanfolyamán

IV. FEDEZET, ELSZÁMOLÁS

A hazai határidős részvényindexek esetén minden kontraktus után Önnek az egyes részvényindexek esetén egy kontraktusra meghatározott alapletét összegét kell a számláján biztosítania. Elvileg ezen összeg már elegendő a határidős részvényindex ügylet megkötéséhez, azonban javasoljuk, hogy a napi elszámolásból adódó esetleges átmeneti veszteségek fedezésére mindig tartson a számláján külön fedezetet, legalább az alapfedezet mértékének 15-20%-os erejéig.

Az alapfedezeten felüli fedezet biztosítására azért van szükség, mert a határidős részvényindexek elszámolása naponta történik, azaz a határidős ügylet megkötésének árfolyama és az éppen aktuális határidős zárárfolyam közötti különbség, a kontraktusméret (egy kontraktus mekkora mennyiségű részvényt jelent) valamint a kontraktusok számának szorzatának megfelelő nyereség illetve veszteség a számláján minden nap elszámolásra kerül.

Így ha például Ön 10 kontraktus BUX határidős vételi (long) pozícióval rendelkezik, úgy

 • amennyiben az éppen aktuális határidős záró árfolyam a határidős pozíció megkötésének árfolyama felett van, úgy minden egy pontos különbözet Önnek 100 forint nyereséget jelent, hiszen egy kontraktus BUX határidő kontraktusmérete 10 darab, és a példánkban Ön 10 kontraktussal rendelkezik. Így ha például az éppen aktuális határidős záró árfolyam 500 ponttal van a határidős vételi árfolyama felett, úgy Önnek (10 kontraktus * 10 darab * 500 pont) 50 000 forint nyeresége keletkezik. Mindezt akár 350 000 forint (10 kontraktus * 35.000 forint alapletét) befektetésével is elérheti, de amint fentebb említettük, az alapletéten felül célszerű 15-20% további fedezetet tartania a számláján.
 • amennyiben az éppen aktuális határidős záró árfolyam a határidős pozíció megkötésének árfolyama alatt van, úgy az előző esetnek megfelelő összegű vesztesége keletkezik a számláján.

Amint a fenti példa is mutatja, a határidős részvényindexek jelentős, 6-8-szoros tőkeáttétellel rendelkeznek, mely fokozott kockázatot jelent. Ezért javasoljuk, hogy határidős ügyleteket kizárólag stop megbízással együtt kössön.

A QUAESTOR-nál az alapletét összegét Számlapénzen kívül likvid értékpapírokban is biztosíthatja, így az alapletét összege kamatot is nyújt Önnek. Az alapletét 50%-át Forintban, illetve magyar állampapírban, a másik felét QUAESTOR Kurázsi vagy QUAESTOR Borostyán befektetési jegyekben illetve a QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Kft. által kibocsátott Kötvényekben is biztosíthatja vagy EUR illetve USD devizákban is biztosíthatja.

V. KÖLTSÉGEK

A QUAESTOR a hazai határidős részvényindexek esetén az Ön által bonyolított havi illetve éves forgalom függvényében határozza meg a díjakat, így az aktívan kereskedő ügyfelek számára rendkívül alacsony díjakat tudunk biztosítani. Javasoljuk, hogy megbízásait a WebBróker® kereskedési rendszeren keresztül adja meg, hiszen így Ön nemcsak olcsóbban kereskedhet, de megbízásait kényelmesen és gyorsan meg tudja adni. A hazai határidős részvényindexek kondíciót itt, a részletes kondíciókat pedig itt találja.

VI. MEGBÍZÁS MEGADÁSA

Egy határidős részvényindex megbízáshoz az alábbi információkat kell megadnia:

 • Mely indexre szeretne kereskedni 
  A QUAESTOR minden, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvényindex határidőre kínál kereskedési lehetőséget
 • Mely lejáratra szeretne kereskedni 
  A lejárat kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy a Budapesti Értéktőzsdén csak egyes lejáratok likvidek. A QUAESTOR munkatársai segítik Önt a megfelelő lejárat kiválasztásában.
 • A megbízás iránya 
  A megbízás iránya lehet vételi (long) vagy eladási (short) pozíció és ezen belül beszélhetünk pozíció nyitásról és zárásról. Így a megbízás iránya négyféle lehet: vétel nyitás, amennyiben új pozíciót veszünk fel és emelkedésre számítunk; eladás nyitás, amennyiben új pozíciót veszünk fel és csökkenésre számítunk; vétel zárás, amennyiben egy meglévő eladási pozíciónkat kívánjuk zárni; eladás zárás, amennyiben meglévő vételi pozíciónkat kívánjuk zárni.
 • A megbízás mennyisége 
  A megbízás mennyiségét kontraktusban kifejezve kell megadnia. Kérjük, vegye figyelembe a kontraktusok méreteit (darabszám) és a kontraktusonkénti alapletét szükséges összege mellett a javasolt 15-20% további letétre vonatkozó javaslatunkat is.
 • A megbízás árfolyama 
  Amennyiben limitáras vagy stop megbízást ad, úgy a megbízás árfolyamának megadására is szükség van. Munkatársaink az aktuális árfolyamokról minden esetben tájékoztatják, és a megbízás árfolyamára is adnak javaslatot.
 • A megbízás típusa 
  A megbízásunk megadása során összesen 3 különböző megbízás típusra van lehetőségünk: limit, piaci vagy stop. Az egyes megbízás típusok részletes leírását itt találja
 • A megbízás lejárata 
  A megbízás megadása során "megadott dátumig" típusú megbízási lejáratot tud megadni. Így megbízása a megadott dátumig marad érvényben, ha addig nem teljesül, akkor a Budapesti Értéktőzsde rendszeréből automatikusan kikerül. Amennyiben nem ad meg megbízási lejáratot, megbízása automatikusan egy hónapra szól. Az egyes lejáratok részletes leírását itt találja