Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Vételi long pozíciók

I. EGYEDI LIKVIDITÁS

Bár a Budapesti Értéktőzsdén a határidős részvények nem likvidek, azaz kevés piaci szereplő van a piacon, a QUAESTOR egyedi megoldással biztosítja az Ön számára a likviditást. Ennek során a QUAESTOR az adott részvényt az azonnali (prompt) piacon saját számlára megvásárolja, és azt egy határidős eladási (short) ügylettel fedezi. Ezen határidős eladási (short) ügylet biztosítja, hogy Ön a határidős vételi (long) ügyletét megfelelő áron meg tudja kötni. A pozíciója lezárásakor a QUAESTOR az azonnali (prompt) piacon a részvényeket eladja és a határidős fedezeti ügyletet egy határidős vételi (long) ügylettel lezárja, mely biztosítja Önnek, hogy a határidős nyitott pozícióját megfelelő áron le tudja zárni. Így a QUAESTOR biztonságos kereskedést biztosít Önnek.

II. KINEK AJÁNLJUK?

A határidős részvény vételi (long) pozíciókat ajánljuk mindazok számára, akik hazai részvényekbe szeretnék pénzüket fektetni, de azt a prompt részvényügyetekhez képest hatékonyabban, tőkeáttétellel szeretnék megvalósítani. Különösen ajánljuk azok számára, akik napon belül (day trade) illetve akik rövid távon (swing trade) kereskednek. A jelentős tőkeáttétel miatt a határidős részvény vételi (long) pozíciókat kizárólag azon Ügyfeleink számára ajánljuk, akik a prompt részvénypiacokon, a devizapiacon vagy a CFD termékekkel már legalább egy éve aktívan kereskednek.

III. MIRE VAN SZÜKSÉG HOZZÁ?

III.1. AMIRE MINDEKÉPPEN SZÜKSÉG VAN

A kereskedéshez érvényes számlaszerződéssel, határidős keretszerződéssel és megfelelő forintfedezettel kell rendelkeznie. A hazai határidős részvényügyleteket már 500 000 forintos összegtől javasoljuk. 

III.2. AMIT AJÁNLUNK

 • A kereskedéshez ajánljuk még Önnek, hogy
  • rendelkezzen Internet eléréssel és a WebBróker® segítségével Ön néhány gombnyomással megkötheti ügyleteit
  • fizessen elő WebBróker® számlája mellé a valós idejű (real-time) tőzsdei adatokra
  • vegyen részt a QUAESTOR ingyenes tanfolyamán

IV. FEDEZET, ELSZÁMOLÁS

A hazai határidős részvényügyletek esetén minden kontraktus után Önnek az egyes részvények esetén egy kontraktusra meghatározott alapletét összegét kell a számláján biztosítania. Elvileg ezen összeg már elegendő a határidős részvényügylet megkötéséhez, azonban javasoljuk, hogy a napi elszámolásból adódó esetleges átmeneti veszteségek fedezésére mindig tartson a számláján külön fedezetet, legalább az alapfedezet mértékének 15-20%-os erejéig. 

Az alapfedezeten felüli fedezet biztosítására azért van szükség, mert a határidős részvényügyletek elszámolása naponta történik, azaz a határidős ügylet megkötésének árfolyama és az éppen aktuális határidős zárárfolyam közötti különbség, a kontraktusméret (egy kontraktus mekkora mennyiségű részvényt jelent) valamint a kontraktusok száma szorzatának megfelelő nyereség/veszteség a számláján minden nap elszámolásra kerül.  Így ha Ön például 10 kontraktus OTP határidős vételi pozícióval rendelkezik, úgy

 • amennyiben az éppen aktuális határidős záró árfolyam a határidős pozíció megkötésének árfolyama felett van, úgy minden egy forintos különbözet Önnek 2 000 forint nyereséget jelent, hiszen egy kontraktus OTP határidő kontraktusmérete 200 darab részvény, és a példánkban Ön 10 kontraktussal rendelkezik. Így ha például az éppen aktuális határidős záró árfolyam 500 forinttal van a határidős vételi árfolyama felett, úgy Önnek (10 kontraktus * 200 darab * 500 forint) 1 000 000 forint nyeresége keletkezik. Mindezt akár 2 800 000 forint (10 kontraktus * 280 000 forint alapletét) befektetésével is elérheti, de amint fentebb említettük, az alapletéten felül célszerű 15-20% további fedezetet tartania a számláján.
 • amennyiben az éppen aktuális határidős záró árfolyam a határidős pozíció megkötésének árfolyama alatt van, úgy az előző esetnek megfelelő összegű vesztesége keletkezik a számláján.

Amint a fenti példa is mutatja, a határidős részvényügyetek jelentős, 5-10-szeres tőkeáttétellel rendelkeznek, mely fokozott kockázatot jelent. Ezért javasoljuk, hogy határidős ügyleteket kizárólag stop megbízással együtt kössön.

A QUAESTOR-nál az alapletét összegét likvid értékpapírokban is biztosíthatja, így az alapletét összege kamatot is nyújt Önnek. Az alapletét 50%-át állampapírban, a másik felét QUAESTOR Kurázsi vagy QUAESTOR Borostyán befektetési jegyekben is biztosíthatja.

V. KÖLTSÉGEK

A QUAESTOR a hazai határidős részvény vételi (long) ügyletek esetén az Ön által teljesített havi illetve éves forgalom függvényében határozza meg a díjakat, így az aktívan kereskedő ügyfelek számára rendkívül alacsony díjakat tudunk biztosítani. Javasoljuk, hogy megbízásait a WebBróker® kereskedési rendszeren keresztül adja meg, hiszen így Ön nemcsak olcsóbban kereskedhet, de megbízásait kényelmesen és gyorsan meg tudja adni. A hazai határidős részvényindexek kondíciót itt, a részletes kondíciókat pedig itt találja.

VI. MEGBÍZÁS MEGADÁSA

Egy határidős részvény vételi (long) megbízáshoz Önnek az alábbi információkat kell megadnia:

 • Mely részvényre szeretne kereskedni

A QUAESTOR minden, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvényhatáridőre kínál kereskedési lehetőséget

 • Mely lejáratra szeretne kereskedni

A lejárat kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy pozícióját várhatóan meddig fogja megtartani. A QUAESTOR munkatársai segítik Önt a megfelelő lejárat kiválasztásában.

 • A megbízás irány

A megbízás iránya lehet vételi (long) vagy eladási (short) pozíció és ezen belül beszélhetünk pozíció-nyitásról és zárásról. Így a megbízás iránya négyféle lehet: vétel nyitás, amennyiben új pozíciót veszünk fel és emelkedésre számítunk; eladás nyitás, amennyiben új pozíciót veszünk fel és csökkenésre számítunk; vétel zárás, amennyiben egy meglévő eladási pozíciónkat kívánjuk zárni; eladás zárás, amennyiben meglévő vételi pozíciónkat kívánjuk zárni.

 • A megbízás mennyisége

A megbízás mennyiségét kontraktusban kifejezve kell megadnia. Kérjük, vegye figyelembe a kontraktusok méreteit (darabszám) és a kontraktusonkénti alapletét szükséges összege mellett a javasolt 15-20% további letétre vonatkozó javaslatunkat is.

 • A megbízás árfolyama

A megbízás árfolyamára a QUAESTOR az adott részvény aktuális azonnali (prompt) árfolyama alapján ad ajánlatot.

 • A megbízás lejárata

A megbízás megadása során "megadott dátumig" típusú megbízási lejáratot tud megadni. Így megbízása a megadott dátumig marad érvényben, ha addig nem teljesül, akkor a Budapesti Értéktőzsde rendszeréből automatikusan kikerül. Amennyiben nem ad meg megbízási lejáratot, megbízása automatikusan egy hónapra szól. Az egyes lejáratok részletes leírását itt találja

VII. ADÓZÁS

A határidős részvényügyletek adózását a határidős ügyletek bemutatásánál olvashatja.