Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Hazai Day Trade

I. MI AZ A DAY TRADE?

Day trade, azaz napon belüli kereskedés során azonos darabszámú, azonos részvényeinket ugyanazon a napon vesszük meg és adjuk el (long) vagy éppen előbb eladjuk, és utána, de még azonos napon vesszük vissza (short). Ebből adódóan a napon belüli kereskedés során a nagyon rövid távú, napon belüli árfolyamváltozásokban rejlő eredményre kereskedünk.

II. MIÉRT ÉRDEMES DAY TRADE ÜGYLETEKET KÖTNI?

A napon belüli kereskedés jellemzően az egyik legnagyobb hozammal kecsegtető kereskedési mód, több okból is.

 • A napon belüli ügyletek esetén nagyon rövid ideig tartjuk meg pozíciónkat, így pénzünket gyakran forgatjuk meg. Míg egy hosszabb távú kereskedés esetén is sokszor csak legfeljebb 1-2%-os nyereséggel zárhatjuk pozíciónkat, addig sok esetben ugyanekkora nyereséget tudunk elérni egy day trade ügylettel is. Márpedig ha az év 220 napján csak napi 0,25% nyereséget könyvelünk el, függetlenül attól, hogy vételi (long) vagy eladási (short) ügyletekkel, akkor az éves szinten 55%-ot jelent, amire hosszabb távú kereskedéssel csekélyebb esélyünk lenne.
 • A QUAESTOR Csoport a napon belüli ügyletek után csökkentett, mindössze 0,125% (minimum 1 000 Ft) teljesítési díjat számít fel, azaz a tranzakciós költségek alacsonyabbak. Márpedig ha kevesebb díjat kell fizetnünk, akkor nyereségünk magasabb lesz.
 • A QUAESTOR Csoport lehetővé teszi, hogy a napon belüli ügyletek esetén jelentős tőkeáttétellel tudjunk kereskedni, azaz meglévő pénzünk többszörösének megfelelő értékű részvénnyel tudjunk kereskedni. Ha például, van 500 000 forintunk, akkor napon túli kereskedés során ugyanekkora értékű részvényt tudunk venni, aminek 1%-os emelkedése 5 000 forint nyereséget jelent. Ezzel szemben a napon belüli ügyletek esetén akár meglévő pénzének ötszörösének megfelelő, esetünkben 2 500 000 forint értékű részvényre is köthet, ahol 1% változás már 25 000 forintot jelent, az eredetileg befektetett összeg 5%-át. Így akár a határidős piacokhoz vagy a CFD termékekhez hasonló mértékű tőkeáttétel is elérhető.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a napon belüli ügyletek a magas tőkeáttételből adódóan fokozott kockázatokat is magukban rejtenek, ezért a napon belüli ügyleteket kizárólag megfelelő veszteség-minimalizáló és nyereség-maximalizáló módszerek használata mellett javasoljuk, melyekről ingyenes tanfolyamunkon mindent megtudhat.

III. KINEK AJÁNLJUK?

A napon belüli ügyleteket kizárólag már gyakorlott, legalább 1 éve gyakran kereskedő azon Ügyfeleink részére ajánljuk, akik magabiztosan tudják alkalmazni a veszteség-minimalizálás módszereit. Szintén fontos kritérium a sikeres napon belüli kereskedéshez, hogy legyen ideje az árfolyamok folyamatos nyomon követésére. Kezdő befektetők részére inkább a swing trade-et ajánljuk.

IV. MIRE VAN SZÜKSÉG HOZZÁ?

IV.1. AMIRE MINDEKÉPPEN SZÜKSÉG VAN

A napon belüli ügyletekhez Önnek érvényes számlaszerződéssel, day-trade keretszerződéssel, és megfelelő forintfedezettel kell rendelkeznie A day trade ügyletekhez már 200 000 forint is elegendő. A számlanyitásról információkat itt olvashat.

IV.2. AMIT AJÁNLUNK

A kereskedéshez ajánljuk még Önnek, hogy

 • rendelkezzen Internet eléréssel és WebBróker számlával
 • fizessen elő WebBróker számlája mellé a valós idejű (real-time) tőzsdei adatokra, hiszen e nélkül vakon kereskedne
 • lehetőség szerint rendelkezzen napon belüli valós idejű (real-time) árfolyam-grafikonnal is
 • a magas tőkeáttétel és az ebből adódó fokozott kockázat miatt csak akkor kereskedjen napon belül, ha ismeri a kockázatkezelési stratégiákat és azokat alkalmazza is
 • vegyen részt a QUAESTOR Csoport ingyenes tanfolyamán

V. FEDEZET, TŐKEÁTTÉTEL

V.1. A SZÜKSÉGES FEDEZET SZÁMÍTÁSA

A napon belüli ügyletek esetén Önnek a megvásárolt vagy éppen eladott részvények értékének mindössze csak egy részét kell fedezetként biztosítania, így jelentős, akár ötszörös tőkeáttételt érhet el. A szükséges fedezet mértéke az alábbi három tényező szorzata:

 • Időtényező szorzó

Az időtényező szorzó a day trade ügylet idő kockázatát veszi figyelembe. Mivel a napon belüli ügyletek nyitott pozícióit legkésőbb a tárgynapon 16:20-ig le kell zárni, ezért minél később nyitjuk meg a pozíciót, annál kevesebb időnk van annak kivárására, hogy a pozíciónkat megfelelő nyereséggel tudjuk zárni. Például egy 50%-os időtényező szorzó azt jelenti, hogy meglévő fedezetünk mindössze 50%-ának megfelelő értékű részvénnyel tudunk kereskedni. A QUAESTOR Day-Trader által alkalmazott időtényező szorzókat az alábbi táblázat tartalmazza.

Idő (-től) Időtényező szorzó
08:30 100%
15:40 50%
16:20 0%
 • Árfolyamváltozás-szorzó

Az árfolyamváltozás-szorzó a kereskedett részvény előző napi záró árfolyamához képest történt változást veszi figyelembe, és a túlzott volatilitás kockázatát hivatott kezelni. Amennyiben egy részvény előző napi záró árfolyamhoz viszonyított változása túl magas, az jelentős árfolyam-ingadozást és így az átlagosnál magasabb kockázatot jelent. Nagyon magas árfolyamváltozás esetén az árfolyamváltozás-szorzó akár 0% is lehet, ami azt jelenti, hogy az adott részvényre nem lehet kereskedni. A QUAESTOR Day-Trader által alkalmazott árfolyamváltozás-szorzókat az alábbi táblázat tartalmazza.

Árfolyam változás (-tól) Időtényező szorzó
0% 100%
10% 50%
13% 0%
 •  Maximális tőkeáttétel szorzó

A maximális tőkeáttétel szorzó részvényenként, az adott részvény piaci kapitalizációját és likviditását figyelembe véve kerül meghatározásra. A QUAESTOR Day-Trader által alkalmazott maximális tőkeáttétel szorzókat az alábbi táblázat tartalmazza.
A tőkeszorzók aktuális listáját kérje a pénzügyi tanácsadójától.

Amennyiben 10:50 helyett 15:50-kor szeretnénk a napon belüli ügyletet megvalósítani, úgy már csak a fedezetünk 250%-ának (50%*100%*500%) megfelelő MOL részvényre tudunk kötni.

V.2. FEDEZETKÉNT ELFOGADOTT ÉRTÉKPAPÍROK

A QUAESTOR Csoport a day trade ügyletekhez készpénzen felül az alábbi táblázatban szereplő értékpapírokat is elfogadja az ott szereplő mértékben. Ezáltal Ön a meglévő részvényei, állampapírjai vagy befektetési alapjai mellett is tud új napon belüli ügyletet kötni. Ezáltal Ön még magasabb nyereséget érhet el, hiszen meglévő értékpapírjait nem szükséges értékesítenie.

A lentieken kívül a cégcsoport által kibocsátott kötvényeket automatikusan a legmagasabb osztályba sorolja a fedezet ellenőrző algoritmus.

ÁLLAMPAPÍROK
Diszkont Kincstárjegyek 90,00%

 

BEFEKTETÉSI ALAPOK
QUAESTOR Borostyán 100,00%
QUAESTOR Kurázsi 100,00%

 

RÉSZVÉNYEK
Danubius 60,00%    
Econet.hu 50,00%    
Egis 60,00%    
ÉMÁSZ 50,00%    
FHB 50,00%    
Fotex 60,00%    
Graphisoft Park SE 50,00%    
MOL 70,00%    
Magyar Telekom 70,00%    
OTP 70,00%    
Phylaxia 50,00%    
Rába 60,00%    
Richter Gedeon 70,00%    
Synergon 50,00%    
TVK 70,00%    


VI. ELSZÁMOLÁS

A day trade ügyletek elszámolása megegyezik a prompt részvénypiac napon túli ügyleteivel. Így a meglévő pozícióinak nyeresége/vesztesége a nyitott pozíció lezárásakor, azaz a megvásárolt részvény eladásakor, illetve - ha short pozícióról van szó - az eladott részvény visszavásárlásakor került elszámolásra. A nyitott pozíció lezárásáig elszámolás nem történik. A napon belüli ügyletek esetén előfordulhat, hogy a nyitott pozícióját nem szeretné lezárni, hanem meg szeretné tartani napon túli ügyletként. Erre a QUAESTOR Csoport lehetőséget nyújt abban az esetben, ha a részvény értékének megfelelő összegű fedezettel rendelkezik. Ebben az esetben kérjük, hogy személyes tanácsadójának ezt legkésőbb 16:40-ig jelezze, hiszen 16:50 után a meglévő day trade pozíciói automatikusan zárásra kerülnek.

VII. KÖLTSÉGEK

A QUAESTOR Csoport a napon belül kereskedők részére az alábbi rendkívül kedvezményes díjakat kínálja annak érdekében, hogy segítsük Ügyfeleinknek a magas nyereség elérését. A részletes kondíciókat itt találja.

  Call Centeren/Személyesen adott megbízások esetén WebBrókeren keresztül adott megbízások esetén
Megbízási díj 300 Ft INGYENES
Módosítási díj 200 Ft INGYENES
Visszavonási díj 200 Ft INGYENES
Teljesítési díj 0,125%, min. 1 000 Ft 0,125%, min. 1 000 Ft