Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Nyugdíj-előtakarékossági számla

Tervezze velünk nyugdíjas éveit! Nyisson most Nyugdíj-előtakarékossági számlát nálunk és élvezze előnyeit Ön is!

  • Teljes kamatadó- és eho-mentességet érhet el befektetései hozadékánál.
  • Befizetései után minden évben akár 20% előtakarékossági támogatásban részesülhet.

Kinek érdemes?

Nyugdíj-előtakarékossági számlát minden természetes személy nyithat, de annak érdemes igazán élnie ezzel a lehetőséggel:

  • aki hosszú távon, a nyugdíjas éveire szeretne gyűjteni,
  • akinek fontos a befektetés megválaszthatóságának szabadsága,
  • aki ki szeretné használni az adó- és járulékmentességet, továbbá aki szívesen részesülne előtakarékossági támogatásban.

Nyugdíjszolgáltatásnak minősülő felhasználás esetén a számlára történt befizetések hozama mentességet élvez a kamat- és árfolyamnyereség-adó, valamint az eho megfizetésének kötelezettsége alól. Ezen túl az adott év befizetéseinek 20%-os mértékéig előtakarékossági támogatás igényelhető, évente legfeljebb 100 000 forint értékben (vagy legfeljebb 130 000 forint értékben annak a személynek, aki 2020. január 1. előtt tölti be a jogszabályok alapján a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt), de legfeljebb az adott évben befizetett személyi jövedelemadó mértékéig.

Nyugdíjszolgáltatásnak minősül a számlán tartott befektetés felhasználása akkor, ha a számlatulajdonos megszerezte a nyugdíjra való jogosultságot és a számla megnyitása és megszüntetése között legalább 10. év eltelt.

Fontos tudni

  • A NYESZ számlára befizetni kizárólag magyar forintban lehet, ugyanakkor a már befizetett pénzt konvertálhatja más devizára, illetve szabadon megválaszthatja, hogy az elhelyezett pénzeszközből milyen pénzügyi eszközt vásárol az EGT tagállamai által kibocsátott értékpapírok jogszabályban lehetővé tett köréből. Jellemzően vállalati kötvények, befektetési jegyek, állampapírok és részvények széles választékából válogathat.
  • A NYESZ számlán összegyűlt állomány TBSZ számlára átvezethető, a NYESZ számla megszüntetése mellett. Ez esetben az átalakítás évében és a megelőző évben jóváirt előtakarékossági támogatást 20%-kal növelten kell visszafizetni, az átalakítás évében nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozat nem tehető. A NYESZ számlára kifizetésre kerülő osztalékok a TBSZ számlával ellentétben nem mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól.
  • Ha úgy szünteti meg a NYESZ számláját, hogy nyugdíjszolgáltatásra még nem jogosult vagy nem telt még el a számlanyitástól számított 10 év, úgy a befektetéseinek hozadékát adó- és járulékfizetési kötelezettség fogja terhelni, amit önbevallás útján kell rendezni, illetve a korábban igényelt előtakarékossági támogatásokat 20%-kal növelten kell visszafizetnie.
  • Társaságunk kizárólag NYESZ-R számlát vezet. A NYESZ esetében a számlavezetési díjat jogszabály maximalizálja, frissen befizetett pénzekből az első értékpapír-vásárlás díjmentes.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű. Kérjük, hogy a további részletekről tájékozódjon és tanulmányozza át a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, a nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló 2005. évi CLVI. törvény és az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény vonatkozó rendelkezésit, továbbá a honlapunkon elérhető, hatályos Üzletszabályzatot, MiFID előzetes tájékoztatókat, illetve keresse meg tanácsadóinkat!

Önnek is tetszik a Nyugdíj-előtakarékossági számla? Válasszon hozzá befektetési eszközt!