Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Spot ügyletek

A forex spot ügyletek során egy adott devizapárra azonnali vételi vagy eladási pozíciót nyitunk. Mihelyst megbízásunk teljesül, nyitott pozícióval rendelkezünk, vagyis attól a pillanattól kezdve a kereskedési rendszer számítja a pozíció piaci értékéből adódó nyereségünket, ill. veszteségünket.

Az elszámolás az ügylet megkötését követő második banki nap (T+2) történik. Tehát, ha lezártunk egy pozíciót hétfőn, akkor szerdán könyvelik el, de ha pénteken zártuk, akkor a hétvége miatt csak kedden írják jóvá a nyereséget, ill. terhelik meg számlánkat a veszteséggel. Ha pénteken banki szünnap volt, akkor a csütörtöki pozíciókat kedden könyvelik el, ha a hétfői nap esik banki szünnapra, akkor a pénteken lezárt pozíciókat csak szerdán könyvelik el… stb.

Ki kell hangsúlyoznunk azonban, hogy a devizapiaci kereskedés pusztán egy spekuláció az árfolyamok változására magas kockázatvállalás mellett. Tőkeáttételt használunk (pénzünk többszörösének megfelelő piaci pozíciót nyitunk) azért, hogy a gyors piaci mozgásokból rövidebb idő alatt, jóval nagyobb profitra tehessünk szert, mint számos egyéb instrumentum (pl.: részvény, kötvény, CFD… stb.) esetében, igaz, sokkal nagyobb a veszteség lehetősége is. 20-30%-os nyereség, vagy veszteség akár néhány nap alatt elkönyvelhető a devizapiacon. Részvényeknél – hacsak nem határidős kereskedésről van szó – ilyen nyereség/veszteség elérése több hónap is lehet.