Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Spot ügyletek - Elszámolás

A forex spot pozíciók elszámolása a bankközi devizapiacon folyamatosan, valós időben történik. Minden árváltozás esetén, a számlánkon lévő fedezet a pozíció nyitási ára és az aktuális piaci ár különbözetének megfelelően változik: ha ez nyereség, akkor a számlánkon lévő pénzmennyiség növekszik, ha veszteség, akkor ennyivel csökken. Az aktuális nyereség vagy veszteség az ellenkező ajánlat alapján számítódik: azaz, ha vételi pozíciónk van, akkor az eladási árfolyammal, ha eladási pozíciónk, akkor pedig a vételi árfolyammal.

Az elszámolás mindig a jegyzett devizában történik. Azaz, ha EUR/USD devizapárra kötöttünk, akkor USD-ben, ha például EUR/SEK devizapárra, akkor SEK-ben, ha CHF/HUF devizapárra, akkor pedig forintban. Amennyiben számlánkat nem a jegyzett deviza nemében vezetjük, úgy a pozíció eredménye a számlánk devizanemére is átszámításra kerül, de így pozíció zárásakor 0,5% konverziós díjat számítunk fel. Ha például Ön EUR/JPY devizapárral kereskedik, de a számlája HUF-ban van, akkor az Ön nyeresége/vesztesége jenben keletkezik, s ezt követően JPY/HUF keresztárfolyammal konvertálódik a pozíció lezárásakor.

Megjegyezzük ugyanakkor, hogy a QUAESTOR az Ön eQTRADER® számlájának kizárólag az összesített fedezettségét nézi, azaz nem nézi külön az egyes termékek fedezettségét.

  • Amennyiben a szükséges fedezeteken (alap- és változó letétek) felül nincsen több szabad pénz a számláján, erről a QUAESTOR értesíti Önt. Ebben az esetben a nyitott pozíció esetleges jövőbeni veszteségei okozhatnak fedezethiányt, így azokat fokozottan kell figyelnie.
  • Amennyiben a szükséges fedezetek összege 25%-kal magasabb, mint a meglévő fedezete, úgy a QUAESTOR értesíti Önt és pótfedezet befizetése vagy a nyitott pozíciók egy részének lezárása válik szükségessé.
  • Amennyiben a szükséges fedezetek összege 50%-kal magasabb, mint a meglévő fedezete, úgy az összes nyitott pozíciója automatikusan lezárásra kerül.