Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Spot ügyletek - Rollover

Rollover

A spot devizapozíciókat a kereskedelmi bankok az ügyletkötést követő második (T+2) munkanapon számolják el egymással, azaz ekkor utalja át a két kereskedelmi bank egymásnak a devizákat, ekkor történik a ”fizikai” szállítás. De mivel mi csak spekulációs céllal lépünk a piacra, s nem rendelkezünk azokkal a mennyiségekkel, amelyeket vettünk, ill. eladtunk, így nem célunk a fizikai leszállítás, hanem csak az árfolyamnyereség elkönyvelése. Az árjegyzőnk, aki számunkra biztosítja a devizapiaci kereskedést, tudatában van ennek, ezért minden olyan nyitott pozíciót, amelyeket mi a kereskedési nap végi elszámolásig (magyar idő szerint 23:00-ig, New York-i idő szerint 17:00-ig) nem zártunk le, kénytelen újrakötni. Az átkötéskor történik a kamatnyereség, ill. kamatveszteség elkönyvelése.

Konkrétan úgy történik, hogy a spot pozíciónk nap végén a záró árfolyamon automatikusan lezáródik, és a záró árfolyam – a devizapár bázis. és elszámoló devizájára vonatkozó kamatlábak különbözetéből adódóan – +/- egy napi kamat mértékével módosított nyitóárfolyamon nyílik meg újra. Ezt az ún. „hosszabbítást” nevezzük rollover-nek.

A New York-i helyi idő szerint 17:00 óráig (magyar idő szerint 23:00 óráig) megtartott forex spot pozíciók rollover-en esnek keresztül. E művelet során az általunk felvett piaci pozícióra kamatnyereséget, vagy kamatveszteséget könyvelnek el.

A deviza egy kamatozó instrumentum. A devizapárnak azon elemére (legyen az bázis, v. jegyzett deviza), melyre vételi pozíciót vettünk fel, kamatot kapunk (O/N LIBID – egynapos betéti kamat), de amelyre eladási pozíciót nyitottunk, arra kamatot fizetünk (O/N LIBOR – egynapos hitelkamat).

  • Kamatnyereségről akkor beszélünk

Vételi (long) pozíció esetén: ha a bázisdeviza bankközi kamatlába magasabb, mint az elszámoló, vagy jegyzett deviza bankközi kamatlába.
Eladási (short) pozíció esetén: ha a bázisdeviza bankközi kamatlába alacsonyabb, mint az elszámoló, vagy jegyzett deviza bankközi kamatlába.

  • Kamatveszteségről akkor beszélünk

Vételi (long) pozíció esetén, ha a bázisdeviza bankközi kamatlába alacsonyabb, mint az elszámoló, vagy jegyzett deviza bankközi kamatlába.
Eladási (short) pozíció esetén, ha a bázisdeviza bankközi kamatlába magasabb, mint az elszámoló, vagy jegyzett deviza bankközi kamatlába.

A kamatnyereség, ill. kamatveszteség számításának alapja az Ön által választott kötési mennyiség. A jóváírás, ill. terhelés nem külön tételként jelenik meg a számlaösszesítőn, hanem beépül abba az árfolyamba, amelyen a pozíciót nap végén a következő napra átkötötték. Technikailag úgy könyveli el a kereskedési rendszer, hogy a bekerülési árat, vagy más néven nyitó árat a kamatnyereség/veszteség mértékének megfelelően módosítja az alábbiak szerint.
 
A kamatnyereség, ill. kamatveszteség elszámolása ún. „swap pontokban” történik. Ha Önt részletesen is érdekli a swap pontok számítása, akkor kérje Üzletkötője vagy Elemzőink segítségét.