Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Éves stratégia

Minden év januárjában jelenik meg a kiadvány, melyben felvázoljuk a közép távú, adott évre várható gazdasági folyamatokat, kamatpályákat, részvény-, deviza- és nyersanyagpiaci trendeket. Nem csak a konzervatív befektetőknek ajánljuk, hiszen konkrét instrumentumokra is megfogalmazzuk várakozásainkat.

Letöltés

Befektetési stratégia 2015 - Örömünnep vagy „Fed-ezékbe” vonulás?

A 2015-ös esztendő befektetői szempontból sok kihívást tartogat. Alapvető a gyors reagálás, legyen szó akár geopolitikai feszültségekről, akár alapkamat-változásokról. Másrészt továbbra is szükséges a magasabb kockázatvállalás, illetve a megfelelő portfólióelemek kiválasztásához a határokon átívelő széles látókör. Eredményes év érdekében a portfólió közel felét részvényekben lenne érdemes tartani. A kötvények - rugalmasan kezelve - továbbra is részét képezik az ideális portfóliónak. A likviditási tartalékok mellett a sikeres portfóliók eleme lehet idén az ingatlan is.


A monetáris politikát 2015-ben alapvetően két irány jellemzi majd. Az Egyesült Államok várhatóan a tavalyit meghaladó ütemű növekedést mutat fel, ami megnyitja az utat a kamatemelés előtt is. 2014csak a kezdet volt, az amerikai dollár további felértékelődés előtt áll. Az eurózóna és Japán továbbra is csak szerény növekedést tudnak felmutatni, ezért ezekben a térségekben fennmarad a laza monetáris politika.. A legfontosabb kérdés a belső fogyasztás alakulása, ahogy szinte mindenütt a világ vezető államaiban, de Magyarországon is. Idehaza a mérsékelt inflációs nyomás teret engedhet a kamatcsökkentésnek is (pl. márciusban), azonban összességében magasabb alapkamattal számolunk az év végére. A forint gyengülő pályán marad.

Az európai piacok árfolyamait a várhatóan jó vállalati eredmények, a gyenge euró, az ukrajnai válság, a brit és spanyol választások, illetve a valutaunió gyenge gazdasági növekedése alakítják. Az Egyesült Államokban az erős növekedés, illetve a belső fogyasztás várható "éhsége" áll a részvénypiac jó teljesítménye mögött. A negatív oldalon itt a Fed kamatpolitikájának alakulását lehet feljegyezni. Az amerikai piacon továbbra is érdemes lehet figyelni a tartós fogyasztási cikkek, a vendéglátási, a kiskereskedelmi, valamint egészségügyi szektort. Európában a gazdasági környezetváltozásokra kevésbé reagáló papírok mutathatnak érdemi árfolyam-emelkedést, emellett jól teljesíthet a pénzügyi szektor, valamint az osztalékpapírok is jó lehetőségeket rejtenek. A hazai részvénypiac nem tartalmaz valódi sztorit.

Kiadványunk letöltése PDF formátumban

Gyorshírek

HU Fogyasztói árindex (CPI, év/év) febr.

2015-03-10 09:01:16

HU: Februárban a fogyasztói árak 1%-kal csökkentek hazánkban éves összehasonlításban. A piac 1,2%-os csökkenéssel számolt, a januárban mért 1,4%-os visszaesés után.

CZ Fogyasztói árindex (CPI, év/év) febr.

2015-03-09 09:01:56

CZ: Februárban 0,1%-kal nőttek a fogyasztói árak Csehországban éves összehasonlításban. A piaci konszenzus -0,1% volt, a januárban mért +0,1% után.

US Külkereskedelmi mérleg, jan.

2015-03-06 14:38:23

US: Az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya 41,8 milliárd dollárra csökkent januárban. A piac 41,1 milliárdos deficittel számolt. Időközben a decemberben mérteket -46,6 milliárdról -45,6 milliárdra korrigálták.

US Munkaerőpiac

2015-03-06 14:33:58

US. A vártnál jóval kedvezőbb adatsorokat kaptunk az amerikai munkaerőpiacról. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma a várt 235 ezer fő helyett, 295 ezerrel nőtt, míg a januári értéket 257 ezerről 239 ezerre korrigálták. A februári munkanélküliségi ráta pedig 5,7%-ról 5,5%-ra csökkent, a várt 5,6%-kal szemben.

Többet szeretne tudni? Lépjen velünk kapcsolatba!