Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Befektetési stratégia 2014 - Tiszta Amerika?

Befektetési stratégia 2014 - Tiszta Amerika? 

A 2013-as esztendő jelentős kihívásokat hordozott a befektetők számára. Az Egyesült Államok, illetve Európában Olaszország politikusai folyamatosan gondoskodtak arról, hogy a befektetők bizonytalanságban érezhessék magukat. A legfontosabb jegybankok fenntartották laza monetáris politikájukat, miközben a részvénypiacok új csúcsokra emelkedtek. A következőkben azokat a tendenciákat kívánjuk bemutatni, melyek megítélésünk szerint a 2014-es esztendőt jellemezni fogják. A világgazdaság várhatóan dinamikus növekedésbe kapcsolhat az év folyamán. Azzal számolunk, hogy a következő esztendő világszerte magasabb, de mindenekelőtt kiegyensúlyozottabb növekedésről fog szólni. Az Egyesült Államok a folyamat hajtómotorjaként lép majd fel. Európa
valószínűleg pozitív növekedést lesz képes felmutatni, a központi gazdaságok, illetve a perifériaállamok teljesítménye várhatóan közeledik majd egymáshoz.

Az amerikai növekedés és Európa javulása támogatni fogja a kínai exportot és ezáltal az ottani növekedést is. Ezt várhatóan sem a brazil, sem az indiai, illetve az időközi amerikai választások sem fogják negatívan befolyásolni. A növekedés pedig meg kell, hogy emelje a vállalati profitokat is.

A kamatok várhatóan továbbra is alacsonyan maradnak. A visszafogott, de továbbra is pozitív növekedés és az alacsony infláció miatt, Európában változatlanul alacsony szinten maradnak a kamatok. Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed kamatpolitikáját az esetleg igen erőteljesen is növekedő gazdasághoz kell, hogy igazítsa. Ebben az értelemben előbb a kötvényvásárlási program csökkentésével, majd idővel az irányadó kamatok emelésével a többi központi bank előfutára lesz.

Kiadványunk letöltése PDF formátumban