Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Befektetési stratégia 2015 - Örömünnep vagy „Fed-ezékbe” vonulás?

Befektetési stratégia 2015 - Örömünnep vagy „Fed-ezékbe” vonulás?

A 2015-ös esztendő befektetői szempontból sok kihívást tartogat. Alapvető a gyors reagálás, legyen szó akár geopolitikai feszültségekről, akár alapkamat-változásokról. Másrészt továbbra is szükséges a magasabb kockázatvállalás, illetve a megfelelő portfólióelemek kiválasztásához a határokon átívelő széles látókör. Eredményes év érdekében a portfólió közel felét részvényekben lenne érdemes tartani. A kötvények - rugalmasan kezelve - továbbra is részét képezik az ideális portfóliónak. A likviditási tartalékok mellett a sikeres portfóliók eleme lehet idén az ingatlan is.


A monetáris politikát 2015-ben alapvetően két irány jellemzi majd. Az Egyesült Államok várhatóan a tavalyit meghaladó ütemű növekedést mutat fel, ami megnyitja az utat a kamatemelés előtt is. 2014csak a kezdet volt, az amerikai dollár további felértékelődés előtt áll. Az eurózóna és Japán továbbra is csak szerény növekedést tudnak felmutatni, ezért ezekben a térségekben fennmarad a laza monetáris politika.. A legfontosabb kérdés a belső fogyasztás alakulása, ahogy szinte mindenütt a világ vezető államaiban, de Magyarországon is. Idehaza a mérsékelt inflációs nyomás teret engedhet a kamatcsökkentésnek is (pl. márciusban), azonban összességében magasabb alapkamattal számolunk az év végére. A forint gyengülő pályán marad.

Az európai piacok árfolyamait a várhatóan jó vállalati eredmények, a gyenge euró, az ukrajnai válság, a brit és spanyol választások, illetve a valutaunió gyenge gazdasági növekedése alakítják. Az Egyesült Államokban az erős növekedés, illetve a belső fogyasztás várható "éhsége" áll a részvénypiac jó teljesítménye mögött. A negatív oldalon itt a Fed kamatpolitikájának alakulását lehet feljegyezni. Az amerikai piacon továbbra is érdemes lehet figyelni a tartós fogyasztási cikkek, a vendéglátási, a kiskereskedelmi, valamint egészségügyi szektort. Európában a gazdasági környezetváltozásokra kevésbé reagáló papírok mutathatnak érdemi árfolyam-emelkedést, emellett jól teljesíthet a pénzügyi szektor, valamint az osztalékpapírok is jó lehetőségeket rejtenek. A hazai részvénypiac nem tartalmaz valódi sztorit.

Kiadványunk letöltése PDF formátumban