Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Hozamanalízis

Állampapír-piaci hozamalakulás és
-várakozások 

2014. december 18.

Jelenleg megosztott a piac, több londoni elemző úgy véli, hogy tovább is vághatja az MNB a kamatot jövőre, de mi úgy látjuk, hogy nagyon sok a kockázat, amelyek a jegybank mozgásterét szűkítik. Mi inkább a kamattartásnak adunk nagyobb esélyt, sőt nem zárjuk ki továbbra sem azt a negatív forgatókönyvet, amely szerint a Fed jövőre tervezett kamatemelése és egy esetleges nagyobb horderejű forintgyengülés az MNB-t akár kamatemelésre is kényszerítheti.

Az amerikai jegybanki politika lassan visszatérhet az ún. „normális kerékvágásba”, azaz elmozdulhat fokozatosan a szigorítás irányába. Mindez azt jelzi, hogy a Fed bízik a gazdaság növekedésében, valamint abban is, hogy az el fogja bírni a kamatemelést. A Fed semmiképpen sem szeretné meglepni a piacot, el akarja kerülni a túlzott volatilitást, ezért is hangsúlyozza, hogy kizárólag a gazdasági mutatókra érdemes hagyatkoznunk. A Fed a világ vezető jegybankjai közül elsőként kezdett bele a pénznyomtatásba, s még mindig úgy néz ki, hogy elsőként is emelhet kamatot. 

Ezzel szemben egyre inkább úgy tűnik, az Európai Központi Banknak lépnie kell jövőre. Az eurózóna gazdasági kilátásai gyengék, a második körös ún. célzott refinanszírozási tender eredménye december közepén csalódást keltett, s nőtt annak az esélye, hogy az EKB-nak jövőre ki kell terjesztenie eszközvásárlási programját akár az államkötvényekre is, amennyiben az eddigi intézkedéseivel nem lesz képes élénkíteni a reálgazdaságot.

Kiadványunk letöltése PDF formátumban