Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

Hozamanalízis

Állampapír-piaci hozamalakulás és -várakozások
2015. február 3.

Továbbra is úgy látjuk, ugyan inflációs oldalról adódna tér az MNB számára a kamatcsökkentésre, de sok a kockázat, amelyek a jegybank mozgásterét szűkítik. Mi inkább a kamattartásnak adunk nagyobb esélyt, sőt nem zárjuk ki továbbra sem azt a negatív forgatókönyvet, amely szerint a Fed tervezett kamatemelése és egy esetleges nagyobb horderejű forintgyengülés az MNB-t akár kamatemelésre is kényszerítheti idén.A hozamgörbe legrövidebb oldalán még jellemzően hozamcsökkenést várnak a piaci szereplők, a 6 hó és egy éves lejáratok között változatlan hozamszintekről szólnak a prognózisok, e felett pedig már minden lejáraton magasabb hozamszinteket láthatunk.

A Fed legkorábban az idei második negyedévben dönthet kamatemelésről. Az amerikai alapkamat 0,25-0,50% közötti ingadozási sávba kerülhet nyárra, majd év végére akár 1%-ig is emelkedhet. Ezt a várakozásunkat csak akkor módosítanánk, ha a bérdinamika nem javulna érdemben és az inflációs várakozások is számottevően mérséklődnének. Ha a Fed inflációs célja messzebbre kerül, akkor csúszhat a nyárra időzített első kamatemelés. A Fed annak ellenére bizakodó, hogy a világgazdaság általános lassulását lehetett tapasztalni, s fel-felerősödtek a piaci turbulenciák. Megfigyelhető azonban, hogy a piac 2-3 éves időtávon átlagosan mintegy 75-100 bázisponttal alacsonyabb kamatpályát áraz, mint amilyet a Fed-kormányzók felvázoltak. A kamatemelés közeledtével az amerikai hozamgörbe fokozatos ellaposodására számítunk.

Európában a jegybankok további kamatvágásokat hajthatnak végre, sőt rendhagyó eszközöket is bevethetnek a defláció elleni küzdelem jegyében, így a hozamszintek az 5 éves lejáratok alatt tovább csökkenhetnek és a hosszabb lejáratokon sem várható érdemi hozamváltozás. Az EKB irányadó rátái a fejlett ipari országok között a legalacsonyabbak közé sorolhatóak (0,05%-os alapkamat, 0,3%-os hitelkamat, -0,2%-os betéti kamat). 2014 végén az EKB elindította az eszközvásárlásokat, amit idén januárban az állampapírok vásárlására (QE) is kiterjesztettek. A mennyiségi lazítás hatékonysága és sikere a reálgazdaság oldaláról nézve egyelőre inkább bizonytalan. 2017-ig nem valószínű a kamatemelés, az infláció pedig vélhetően nem fogja elérni 2 éven belül a 2%-ot.

A folytatáshoz kattintson a "Kiadványunk letöltése PDF formátumban" linkre.

Kiadványunk letöltése PDF formátumban