Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

QUAESTOR 7

Minden hét első munkanapján készítjük el a QUAESTOR7 című, piaci előretekintő kiadványunkat. Az elemzésből kiderül, hogy melyek lesznek a hét legfontosabb gazdasági, jegybanki, politikai eseményei világszerte. Az árfolyamgrafikonok alapján meghatározzuk a várható irányokat a részvény-, deviza- és nyersanyagpiacon. A pdf kiadvány részletes makrogazdasági naptárat és vállalati naptárat is tartalmaz, utóbbi esetében a fontosabb vállalatok gyorsjelentési, közgyűlési és osztalékfizetési időpontjaival. 

Az EKB fűti a nyugat-európai részvénypiacokat is

Az EKB elindította a kötvényvásárlásokat. A hozamokat tekintve -0,2% az alsó határ, eddig „hajlandóak lemenni”, ennél alacsonyabb hozamú államkötvényeket nem vásárolnak, a havi keret 60 milliárd euró, melyből 45 milliárd jut államkötvények, 5 milliárd euró az egyes uniós intézmények által kibocsátott kötvények, valamint 10 milliárd euró különféle eszközök (ABS-ek, fedezett kötvények) vásárlására. Az EKB kötvényvásárlási programjának nyertese a várható hozamcsökkenés alapján Portugália, a jegybank jegyzett tőkéjéhez való hozzájárulást mérlegelve pedig Franciaország és Olaszország lehetnek. A hozamgörbe a mennyiségi lazítás következtében mindenütt „laposabbá válik”, miután a hosszú hozamokat szinte mágnesként vonzza majd a -0,2%-os hozamlimit. A 10 éves amerikai és német hozamkülönbözet 1989 óta nem látott mértékű lett, meghaladja a 180 bázispontot. Az EKB által nyújtott többletlikviditás a részvénypiacokra, vagy legalább is a magasabb hozamot ígérő és/vagy kockázatosabb eszközök felé irányulhat, így arra számítunk, hogy a héten optimista hangulatban fog folyni a kereskedés a pénz- és tőkepiacokon.

Az Egyesült Államokból a hét második felében érkeznek fontosabb makrogazdaság adatok. Februárban a kiskereskedelmi forgalom 0,4%-os emelkedését közölhetik a korábban látott visszaesés után, de a termelői árak emelkedését is várja a piac.

Akik angol fonttal kereskednek, számukra a hét minden egyes napja érdekes lehet, hiszen a brit jegybankárok több alkalommal is beszédet tartanak.

Kedden reggel adatdömping érkezik Kínából. Az infláció februárban emelkedhetett, de nem zárjuk ki azt sem, hogy a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és a beruházások növekedése is felülmúlja majd az általános elemzői várakozásokat a kínai jegybank expanzív politikájának köszönhetően.

Szerdán este tartja márciusi kamatdöntő ülését az új-zélandi jegybank (RBNZ). Várakozásunk szerint 3,50%-on maradhat az alapkamat. A kamatdöntési közlemény hangvétele inkább semleges lehet. Ausztráliából csütörtökön, Kanadából pedig pénteken érkezik a februári munkaerőpiaci jelentés. A kanadai munkaerőpiacról nem várunk jó híreket, így a kanadai dollár gyengülhet, ugyanakkor az ausztrál munkaerőpiaci riport okozhatna kellemes meglepetést is.

A folytatáshoz kattintson a "Kiadványunk letöltése PDF formátumban" linkre.

Kiadványunk letöltése PDF formátumban

Gyorshírek

HU Fogyasztói árindex (CPI, év/év) febr.

2015-03-10 09:01:16

HU: Februárban a fogyasztói árak 1%-kal csökkentek hazánkban éves összehasonlításban. A piac 1,2%-os csökkenéssel számolt, a januárban mért 1,4%-os visszaesés után.

CZ Fogyasztói árindex (CPI, év/év) febr.

2015-03-09 09:01:56

CZ: Februárban 0,1%-kal nőttek a fogyasztói árak Csehországban éves összehasonlításban. A piaci konszenzus -0,1% volt, a januárban mért +0,1% után.

US Külkereskedelmi mérleg, jan.

2015-03-06 14:38:23

US: Az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya 41,8 milliárd dollárra csökkent januárban. A piac 41,1 milliárdos deficittel számolt. Időközben a decemberben mérteket -46,6 milliárdról -45,6 milliárdra korrigálták.

US Munkaerőpiac

2015-03-06 14:33:58

US. A vártnál jóval kedvezőbb adatsorokat kaptunk az amerikai munkaerőpiacról. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma a várt 235 ezer fő helyett, 295 ezerrel nőtt, míg a januári értéket 257 ezerről 239 ezerre korrigálták. A februári munkanélküliségi ráta pedig 5,7%-ról 5,5%-ra csökkent, a várt 5,6%-kal szemben.

Többet szeretne tudni? Lépjen velünk kapcsolatba!