Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

QUAESTOR7 - Piaci előretekintő

Erősödhetnek a deflációs félelmek az eurózónában a héten

A héten kiderül, hogy van-e okunk tartani a deflációtól az eurózónában, hiszen szerdán délelőtt érkeznek a decemberi inflációs adatok. A várakozások szerint 0,3%-ról 0%-ra, vagy akár már a negatív tartományba is csúszhatott az éves inflációs ráta. A német infláció decemberben 0,6%-ról 0,2%-ra lassult (5 éves mélypontra esett), így számíthatunk arra, hogy az egész euróövezetben erősödhetett a dezinflációs nyomás. Amennyiben a statisztikák ezt igazolni fogják, úgy nő az esélye annak, hogy az EKB idén elindítja az államkötvények vásárlását is.

A pénteki foglalkoztatási adatokat várja leginkább a piac a tengerentúlon, ismét kedvező, 200 ezer feletti növekedést láthatunk, előtte a szerda esti kamatdöntési jegyzőkönyv publikálásának lehet még kisebb, átmeneti árfolyamhatása. A részletekből kiderülhet, a jegybankárok milyen arányban támogatják a kamatemelést, illetve hogy mennyire megosztott a testület. Az idei év elejétől hatályos rotáció miatt a szigorúbb monetáris politikát pártoló jegybankárok száma kevesebb lesz a döntéshozó testületben. Kedden érdemes figyelni még az ISM szolgáltatóipari BMI alakulását is.

Vállalati fronton kevés esemény befolyásolja a piaci hangulatot a héten az Egyesült Államokban. Bár hivatalosan csak az Alcoa egy hét múlva esedékes publikációjával kezdődik meg a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, néhány cég már ezen a héten közzéteszi negyedéves számait. A legnagyobb amerikai vállalatokat tömörítő S&P 500 index komponensei közül kedden a Micron Technology, szerdán a Monsanto, csütörtökön pedig a Bed Bath & Beyond mellett a Constellation Brands és a Family Dollar Stores gyorsjelentésére lesz érdemes figyelni. Emellett még a mai autóeladási statisztikákat is ki kell emelni, az egyes vállalatok ugyanis a mai nap folyamán teszik közzé decemberi értékesítési adataikat, a várakozások szerint pedig közel 17 millió új autó találhatott gazdára az Egyesült Államokban a tavalyi év során, ezzel ez lehetett az iparág egyik legsikeresebb éve a tengerentúlon.

A folytatáshoz kattintson a "Kiadványunk letöltése PDF formátumban" linkre!

 

Kiadványunk letöltése PDF formátumban