Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

QUAESTOR7

Sokat kell olvasniuk a befektetőknek a héten!

Ez a hét a kamatdöntési jegyzőkönyveké lesz.

Az EKB eddigi történetében először fog ezen a héten közzétenni jegyzőkönyvet a kamatdöntő ülésről. A cél az, hogy „a tagországok közönsége jobban megismerje a kormányzó tanács gazdasági helyzetértékelését, és monetáris politikai reakcióit a változó gazdasági körülmények között.” Az EKB is azt reméli, hogy a jegyzőkönyv többet bemutat majd az egyes monetáris politikai lépéseket pártoló és ellenző véleményekből. A lépés kritikus időben történik, hiszen a devizaövezet központi bankja épp januárban fogadta el a mennyiségi lazítás bevezetését. Feltehetően ennek hátterével kapcsolatban is többet megtudunk majd a jegyzőkönyvből.

Szerdán délelőtt teszik közzé a brit jegybank februári kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyvét. Ennek kapcsán érdemes lesz figyelni a szavazati arányokra, ugyanis januárban visszaléptek a kamatemelés támogatói. Az újonnan beérkező makrogazdasági adatok és az inflációs jelentés azonban az ő álláspontjukat erősítették.

Nagy várakozás előzi meg a Fed januári kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyv szerda esti publikálását. Mivel az ülést nem követte sajtótájékoztató és friss gazdasági előrejelzést sem ismertettek, így egyedül a közleményben írottak adtak iránymutatást. A jegyzőkönyvből a kamatemelés időzítésére próbál majd következtetni a piac.

Nagy a bizonytalanság továbbra is a görög adósságvita miatt, az Eurócsoport mai ülésén Görögország finanszírozása a fő téma. A görögök bizakodók annak ellenére, hogy továbbra sem akarnak újabb megszorításokat és folytatni a kiigazításokat. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter közölte, hogy ő nem számít arra, hogy a ma kezdődő újabb tárgyalások eredményesek lehetnek. A görög mentőprogram a jelenlegi formájában február 28-án jár le. A Reuters által megkérdezett elemzők 25% esélyt adnak annak, hogy Görögország idén kilép az eurózónából.

Vállalati fronton az Egyesült Államokban folytatódik az összességében eddig jó negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, a héten elsősorban a kiskereskedelmi szektor kerül a figyelem középpontjába. Leginkább a Wal-Mart szerdán érkező számait várják a befektetők.

Az európai részvényindexekre, ezzel együtt a DAX indexre is hatással lesz a Görögország helyzetével és adósságfinanszírozásával kapcsolatos tárgyalások kimenetele, a szektorok közül a pénzügyi szegmens mutathatja a legnagyobb elmozdulást. A makroadatok közül elsősorban a ZEW gazdasági hangulatindexre, valamint a Markit beszerzési mutatóira figyelnek a befektetők. Vállalati fronton nyugodt hétnek nézünk elébe, a DAX komponens cégek közül egyedül a Deutsche Börse teszi közzé gyorsjelentését. A frankfurti tőzsdét üzemeltető társaság várhatóan növekvő bevételről jelenthet.

A folytatáshoz kattintson a "Kiadványunk letöltése PDF formátumban" linkre.

Kiadványunk letöltése PDF formátumban