Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

QUAESTOR7

Zsúfolt gazdasági naptárral indul a március

Az Egyesült Államokban a befektetők leginkább a pénteki átfogó munkaerőpiaci jelentést várják. Februárban a várakozások szerint 235 ezer fővel nőhetett a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség pedig 5,7%-ról 5,6%-ra csökkenhetett. A munkaerőpiaci helyzet kétségkívül javul, de különösen érdemes figyelni a bérek alakulására a részadatok között, ugyanis utóbbi perdöntő lehet a kamatemelés időzítésénél.

Csütörtökön tartja márciusi kamatdöntő ülését az EKB, amelyet délután fél háromkor Mario Draghi jegybankelnök sajtótájékoztatója követ. Az EKB stábja friss előrejelzésekkel is készül. Várakozásaink szerint nem nyúlnak hozzá az irányadó kamatlábakhoz (maradhat 0,05%-on az alapkamat, -0,20%-on a betéti kamat és 0,30%-on a hitelkamat), ugyanakkor a gazdasági előrejelzéseknél az inflációs becslések inkább lefelé, míg a gazdasági növekedéssel kapcsolatos számok inkább felfelé módosulhatnak, így közelebb kerülhetnek az általános elemzői várakozásokhoz. Tovább gyengülhet az euró.

Csütörtökön délután 13-kor ismerhetjük meg a Bank of England márciusi kamatdöntő ülésének eredményét. Nem várunk különösebb meglepetést, az alapkamat 0,50%-on maradhat, s nagy valószínűséggel nem fognak hozzányúlni a 375 milliárd fontos kötvényvásárlási program keretéhez sem. Az eddigi nyilatkozatokból arra következtethetünk, hogy a kamatemelési ciklus egy éven belül elindulhat, csupán annak pontos időzítése kérdéses. A Bank of England alapforgatókönyve a kamatemelés.

Kedden hajnalban tartja márciusi kamatdöntő ülését az ausztrál jegybank (RBA). Az elemzők többsége szerint 25 bázisponttal 2,25%-ról 2,00%-ra csökkenhet az ausztrál alapkamat, de nem zárható ki a kamattartás sem. Szerdán 25 bázisponttal 2,00%-ról 1,75%-ra vághatja alapkamatát a lengyel jegybank (NBP). A defláció már 7 hónapja tart, az infláció 2 éve tartózkodik a jegybank komfortzónája alatt, miközben az elmúlt negyedévekben 3% feletti ütemben tudott növekedni a lengyel gazdaság. Szerdán délután 4 órakor kamatdöntés lesz Kanadában (BoC). A piac egyelőre nem vár kamatvágást az év közepénél előbb, így ezen a héten még a kamattartásra készülhetünk (0,75%).

Az Egyesült Államokban már a végéhez közeledik a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon. A keddi autóeladási statisztikák elsősorban a nagy autógyártók (Ford, General Motors) szempontjából lehetnek fontosak. Érkezik pár gyorsjelentés is, a legtöbb a kiskereskedelmi szektorból: kedden a Best Buy, csütörtökön a Costco, pénteken pedig a Staples publikációjára lesz érdemes figyelni. A héten folytatódik a német gyorsjelentési szezon. Elsőként kedden az egészségügyben érdekelt Merck, szerdán a vegyiparban tevékenykedő Henkel, csütörtökön pedig az Adidas sportszergyártó publikálja eredményeit. A Continental és a Münich Re viszontbiztosítónál is érdemes lesz az idei éves kilátásokra figyelni. Az előbbi esetében az éledező európai autópiac jelenthet további növekedési potenciált, míg az utóbbi esetében a viszontbiztosítói díjak alakulása határozhatja meg az éves teljesítményt.

Pénteken teszi közzé gyorsjelentését az OTP. Az, hogy a Bankcsoport veszteséges évről fog számot adni, az már régóta nem kérdés. A kérdés az, hogy mekkora lesz a veszteség. Ez pedig alapvetően a céltartalékolás függvénye lesz, amely nagy valószínűséggel meghaladja az év többi negyedévében végrehajtott tartalékképzés mértékét. Nagy valószínűséggel a külföldi leányok közül egyedül a bolgár leánybank teljesítménye lesz kedvező, az orosz és az ukrán továbbra is negatív eredményeket fog felmutatni. A rossz hitelek aránya a szektorszintű adatokból következtetve mutathat némi javulást. A Bankcsoport továbbra is növekedési kényszerrel küzd, a kilátásokban egyedül a bankadó csökkentése jelent pozitívumot, ahogy azt a legutóbbi hetek árfolyam emelkedése is megmutatta.

A folytatáshoz kattintson a "Kiadványunk letöltése PDF formátumban" linkre.

Kiadványunk letöltése PDF formátumban