Általános: +36 40 222 111Tőzsdei: +36 40 102 021

QUAESTOR7

Az EKB fűti a nyugat-európai részvénypiacokat is

Az EKB elindította a kötvényvásárlásokat. A hozamokat tekintve -0,2% az alsó határ, eddig „hajlandóak lemenni”, ennél alacsonyabb hozamú államkötvényeket nem vásárolnak, a havi keret 60 milliárd euró, melyből 45 milliárd jut államkötvények, 5 milliárd euró az egyes uniós intézmények által kibocsátott kötvények, valamint 10 milliárd euró különféle eszközök (ABS-ek, fedezett kötvények) vásárlására. Az EKB kötvényvásárlási programjának nyertese a várható hozamcsökkenés alapján Portugália, a jegybank jegyzett tőkéjéhez való hozzájárulást mérlegelve pedig Franciaország és Olaszország lehetnek. A hozamgörbe a mennyiségi lazítás következtében mindenütt „laposabbá válik”, miután a hosszú hozamokat szinte mágnesként vonzza majd a -0,2%-os hozamlimit. A 10 éves amerikai és német hozamkülönbözet 1989 óta nem látott mértékű lett, meghaladja a 180 bázispontot. Az EKB által nyújtott többletlikviditás a részvénypiacokra, vagy legalább is a magasabb hozamot ígérő és/vagy kockázatosabb eszközök felé irányulhat, így arra számítunk, hogy a héten optimista hangulatban fog folyni a kereskedés a pénz- és tőkepiacokon.

Az Egyesült Államokból a hét második felében érkeznek fontosabb makrogazdaság adatok. Februárban a kiskereskedelmi forgalom 0,4%-os emelkedését közölhetik a korábban látott visszaesés után, de a termelői árak emelkedését is várja a piac.

Akik angol fonttal kereskednek, számukra a hét minden egyes napja érdekes lehet, hiszen a brit jegybankárok több alkalommal is beszédet tartanak.

Kedden reggel adatdömping érkezik Kínából. Az infláció februárban emelkedhetett, de nem zárjuk ki azt sem, hogy a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és a beruházások növekedése is felülmúlja majd az általános elemzői várakozásokat a kínai jegybank expanzív politikájának köszönhetően.

Szerdán este tartja márciusi kamatdöntő ülését az új-zélandi jegybank (RBNZ). Várakozásunk szerint 3,50%-on maradhat az alapkamat. A kamatdöntési közlemény hangvétele inkább semleges lehet. Ausztráliából csütörtökön, Kanadából pedig pénteken érkezik a februári munkaerőpiaci jelentés. A kanadai munkaerőpiacról nem várunk jó híreket, így a kanadai dollár gyengülhet, ugyanakkor az ausztrál munkaerőpiaci riport okozhatna kellemes meglepetést is.

A folytatáshoz kattintson a "Kiadványunk letöltése PDF formátumban" linkre.

Kiadványunk letöltése PDF formátumban